Povezava med uporabo oksitocina za sprožitev ali pospeševanje poroda in avtizmom: sistematični pregled literature - Grosek, Marija; Lučovnik, Miha (Obzornik zdravstvene nege, 2017)
Uvod: Raziskave so pokazale morebitno povezavo med uporabo oksitocina med porodom in avtizmom. Skozi sistematični pregled literature so bile preverjene novejše klinične raziskave s področja povezave med sprožitvijo ali pospeševanjem poroda z oksitocinom in avtizmom. Metode: Z Boolovima operatorjema (AND oz. OR) je bila pregledana bibliografska zbirka MEDLINE s ključnimi besedami avtistična motnja ali spekter avtističnih motenj ali avtizem in sprožitev poroda ali pospeševanje poroda. Vključeni so bili znanstveni članki v angleščini, objavljeni od leta 2013 dalje. Dodatne raziskave so bile identificirane s pregledom citatov. Vključene so bile le raziskave na ljudeh. Izključene so bile raziskave, ki so povezavo med oksitocinom in avtizmom preučevale brez ustreznega upoštevanja morebitnih motečih dejavnikov. Rezultati: Vključitvenim kriterijem so ustrezale štiri retrospektivne kohortne raziskave. Povezavo med uporabo oksitocina med porodom in avtizmom je ena raziskava pokazala pri sprožitvi ali pospeševanju poroda, ena samo pri pospeševanju poroda pri dečkih, ena povezave ni pokazala niti pri sprožitvi niti pri pospeševanju poroda, četrta, največja raziskava je pokazala morebitno šibko povezavo pri sprožitvi poroda, vendar ob analizi sorojencev le-ta ni bila več statistično pomembna. Diskusija in zaključek: Do danes objavljene raziskave niso pokazale klinično pomembne vzročne povezave med uporabo oksitocina med porodom in avtizmom. Dokazane koristi medicinsko indicirane uporabe oksitocina odtehtajo teoretično tveganje za nastanek avtizma.