Malarija – smrtno nevarna okužba - Slemenjak, Janja; Jaklič, Asja; Trampuž, Andrej (Obzornik zdravstvene nege, 2003)
Malarija je najpomembnejša in najpogostejša tropska bolezen. Predstavlja nujno bolezensko stanje, ker lahko naglo napreduje do hudih zapletov in smrti, če ni pravočasno in ustrezno zdravljena. Bolniki s težko obliko malarije so večinoma zdravljeni v intenzivni enoti in potrebujejo stalen nadzor nad življenjskimi funkcijami. V članku so predstavljeni možni zapleti pri bolnikih s težko obliko malarije. Medicinska sestra mora zaplete malarije dobro poznati, da lahko pravilno oceni bolnikovo stanje in ob poslabšanju ustrezno ukrepa in izvaja zdravstveno nego.