Doživljanje žensk, obolelih za rakom dojke, in načini pomoči medicinskih sester (i. del) - Šmit, Majda (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
V članku so predstavljeni psihosocialni vplivi bolezni rak dojke na doživljanje obolelih žensk. V teoretičnih izhodiščih je predstavljena krizna situacija ob pojavu bolezni. Ta lahko nastopi ob sumu na rakavo obolenje in se nadaljuje v obdobjih diagnoze, zdravljenja, rehabilitacije, daljšega preživetja, ponovitve bolezni. Prikazan je vpliv bolezni in njenega zdravljenja na samopodobo in samospoštovanje. Razkrije doživljanja avtorice v domačem okolju po odpustu iz bolnišnice in navede soočanje žensk s ponovitvijo bolezni in umrljivostjo. Poudari vlogo medicinskih sester pri psihični podpori obolelim ženskam. Avtorica v zaključku predstavi potrebe in pomen dodatnih podiplomskih izobraževanj za področje celostne pomoči ženskam z rakom dojke (angl. breast cancer nurse) v okviru onkološke zdravstvene nege v Sloveniji.