Delo medicinskih sester pri spremljanju otrok z lymsko boreliozo - Jagodic, Veronika (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
V članku je predstavljeno preventivno delo medicinskih sester na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani s starši za preprečevanje lymske borelioze pri otroku. Predstavljena je raziskava, katere cilj je bil ugotoviti razlike v znanju in ravnanju staršev za preprečevanje lymske borelioze pri otrocih, ki so že oboleli za lymsko boreliozo, in otrocih, ki z lymsko boreliozo niso okuženi. Raziskava je potekala v času od 1. 7. 2001 do 31. 9. 2001 na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Vanjo je bilo vključenih 70 staršev otrok, ki so prišli z otroki na kontrolni pregled zaradi lymske borelioze, in 70 staršev otrok, ki so prišli zaradi drugih zdravstvenih težav otroka. Podatki za raziskavo so bili zbrani z vprašalnikom. Zbrani podatki so bili obdelani s statističnimi metodami opisne statistike. Namen raziskave je bil ugotoviti uspešnost preventivnega dela medicinskih sester na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani pri učenju staršev za preprečevanje lymske borelioze pri otrocih in na podlagi ugotovitev izboljšati uspešnost izobraževanja staršev. Raziskava je pokazala, da je znanje staršev otrok, obolelih za lymsko boreliozo večje kot pri starših, ki se z lymsko boreliozo niso srečali. Zdravstveno izobraževanje staršev poteka v neformalni obliki. Avtorica je za uspešnejše delo pri izobraževanju staršev oblikovala navodila za starše za preprečevanje lymske borelioze z nespecifičnimi ukrepi.