Obravnava simptoma utrujenosti in prehrana z vidika paliativne zdravstvene nege - Mlakar-Mastnak, Denis (Obzornik zdravstvene nege, 2006)
V paliativni zdravstveni negi in oskrbi bolnika z rakom je prehrana dejavnik, ki lahko pomembno vpliva na kakovost bolnikovega življenja in na izid zdravljenja. Na prehranjevanje in prehranjenost bolnikov z napredovalo boleznijo lahko vpliva več različnih negativnih simptomov, tudi utrujenost. Kronična utrujenost je najpogostejši simptom, o katerem govorijo bolniki z rakom in je za bolnike z napredovalo boleznijo še posebej značilen. Vzroke kronične utrujenosti pri posameznem bolniku z rakom pogosto težko identificiramo predvsem zato, ker lahko izvira tako iz psiholoških kakor tudi iz fizioloških stanj. Med utrujenostjo in prehranjevalnimi težavami obstaja neposredna povezava. Utrujenost je pogosto posledica nezadovoljenih energijskih potreb bolnikovega organizma. Utrujenost lahko vpliva na slabo prehranjevanje bolnikov, kar lahko vodi v slabo prehranjenost bolnika, slaba prehranjenost pa pri bolniku poveča občutenje utrujenosti. Bolnik se tako znajde v začaranem krogu soodvisnosti dejavnikov utrujenosti in prehrane.