Celično staranje - Gošnak Dahmane, Raja; Ribarič, Samo (Obzornik zdravstvene nege, 2006)
Staranje je postopno odpovedovanje homeostaze v odsotnosti bolezni, poškodbe ali njihovih posledic. Starostne spremembe se prikažejo na celotnem organizmu kot zmanjšana sposobnost preživetja pod stresom, na posameznem organu kot zmanjšana delovna rezerva nato pa kot motena oskrba celega organizma ter na stopnji posamezne celice kot spremenjena hitrost presnove beljakovin, lipidov, ogljikovih hidratov, DNA in RNA. Pomembna problema pri raziskovanju staranja sta: (a) ločevanje vzrokov za starostne spremembe od posledic in (b) kako prepoznati tiste starostne spremembe, ki pomembno vplivajo na dolžino življenjske dobe. Starostne spremembe pri človeku upočasni zmanjšanje oksidativnega stresa organizma z uživanjem antioksidantov ali z omejevanjem vnosa kalorij (kalorično stradanje).