Vloga medicinske sestre v procesu umiranja in duhovni oskrbi v splošni bolnišnici jesenice - Šolar, Brigita; Mihelič Zajec, Andreja (Obzornik zdravstvene nege, 2007)
Medicinske sestre imajo v poklicnem delu priložnost, da svoje znanje, sočutje in človeški odnos vpletejo v obravnavo umirajočega. V celostni obravnavi umirajočega je potrebno upoštevati tudi bolnikovo individualno prepričanje in njegovo religiozno prakso. Postavlja se vprašanje kakšna je vloga medicinske sestre v procesu umiranja in duhovni oskrbi. V raziskavi, ki je potekala v Splošni bolnišnici Jesenice, so sodelovale 103 medicinske sestre. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika v mesecu marcu 2005. V raziskavi je bila izpostavljena vertikalna dimenzija duhovnosti, ki se nanaša na religiozni smisel življenja in se pri bolniku kaže kot potreba po zadovoljevanju duhovne oskrbe, ki jo izvaja bolnišnični duhovnik. Raziskava je pokazala, da se medicinske sestre srečujejo z umiranjem ter da je pomembno, da bolniki lahko zadovoljujejo religiozne duhovne potrebe v bolniški kapeli, hkrati pa nakazuje možnosti za bolj kakovostno obravnavo umirajočih. Upoštevaje duhovne dimenzije človeka, bi v slovenskih bolnišnicah lahko začeli bolj učinkovito izvajati celostno zdravstveno nego umirajočih, ter upoštevati človeka v vseh njegovih dimenzijah. Raziskava analizira predloge in možne načine večje prepoznavnosti ter vloge medicinske sestre v procesu umiranja.