Kakovost življenja odraslih, odvisnih od alkohola: raziskava mešanih metod - Čuček Trifkovič, Klavdija; Kores Plesničar, Blanka; Kobolt, Alenka; Denny, Margaret; Denieffe, Suzanne; Cilar, Leona (Obzornik zdravstvene nege, 2020)
Uvod: Odvisnost od alkohola je najbolj razširjena motnja odvisnosti, ki se razvija postopoma kot posledica medsebojno povezanih individualnih in družbenih dejavnikov. Vpliva na kakovost življenja prizadetih posameznikov. Namen raziskave je bil preučiti kakovost življenja oseb, odvisnih od alkohola, na različnih stopnjah zdravljenja v primerjavi s posamezniki brez odvisnosti od alkohola. Metode: Izvedena je bila študija mešanih metod. Najprej je bila opravljena presečna raziskava (n = 502) s pomočjo validiranega vprašalnika o zadovoljstvu z življenjem (Q-LES-Q). Osnovane so bile tudi fokusne skupine za subjektivno oceno kakovosti življenja. Podatki so bili analizirani z opisno in inferenčno statistiko (Mann Whitney U Test) s pomočjo programa SPSS, verzija 20. Rezultati: Udeleženci, ki niso odvisni od alkohola, so bistveno bolj zadovoljni z vsako izmed komponent kakovosti življenja kot tisti, ki so odvisni od alkohola. Razlike so se pokazale v počutju in v prostočasnih dejavnostih, pa tudi na področju fizičnega zdravja, zadovoljstva pri delu in družbenih odnosov. Diskusija in zaključek: Udeleženci, odvisni od alkohola, poročajo o slabšem zadovoljstvu z življenjem kot udeleženci, ki niso odvisno od alkohola. Soočajo se namreč s številnimi težavami, povezanimi z odvisnostjo. Obstaja potreba po nadaljnjem raziskovanju odvisnosti od alkohola v povezavi s kakovostjo življenja.