Okužba s SARS-CoV-2 pri otrocih z oslabljeno imunostjo: pregled literature - Stojnić, Tatjana; Marčun Varda, Nataša; Klanjšek, Petra; Kegl, Barbara (Obzornik zdravstvene nege, 2026)
Uvod: Z virusom SARS-CoV-2 se lahko okužimo vsi. Pri otrocih z oslabljeno imunostjo obstaja večja možnost, da zbolijo za različnimi okužbami, tudi za boleznijo covid-19. Pomembno jih je pravočasno zdraviti, zlasti tiste z dodatnimi boleznimi. Namen raziskave je na podlagi pregleda literature raziskati potek bolezni covid-19 pri otrocih z oslabljeno imunostjo. Metode: Pri pregledu znanstvene literature v angleškem jeziku je bila uporabljena deskriptivna metoda dela. Pregled literature je potekal v podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, CINAHL in spletnem iskalniku Google Scholar. Za prikaz poteka pregleda smo uporabili smernice PRISMA. Podatki so predstavljeni opisno s povzemanjem skupnih značilnosti vključene literature. Vključeni članki so bili analizirani, sinteza pa je bila izvedena s pomočjo tematskega teoretičnega okvira. Rezultati: V končno analizo je bilo vključenih 16 člankov. Identificirali smo: glavno temo – potek covida-19 pri otrocih z oslabljeno imunostjo; dve temi sekundarne ravni – (1) otroci z oslabljeno imunostjo in boleznijo covid-19, (2) diagnoza in zdravljenje covida-19 ter pet tem primarne ravni. Diskusija in zaključek: Ugotovljeno je bilo, da so imeli otroci z oslabljeno imunostjo večinoma blag potek covida-19 in da zelo malo podatkov kaže na hud potek bolezni. Posledično smo opozorili na pomen higienskih ukrepov ter spremljanja zdravja in zdravstvenega stanja rizičnih skupin.