Vpliv mešička tubusa na pojav ventilatorske pljučnice - Kučan, Marko; Djekić, Bernarda; Ravljen, Mirjam (Obzornik zdravstvene nege, 2015)
Uvod: Endotrahealni tubus omogoča predihavanje pacienta, a hkrati pomeni tveganje za razvoj zapletov. Nad mešičkom tubusa se nabira sekret, ki lahko povzroči ventilatorsko pljučnico. Namen članka je ugotoviti, ali mešiček tubusa (oblika in material ter način napihovanja, preverjanja in vzdrževanja tlaka) vpliva na incidenco ventilatorske pljučnice. Metode: Uporabljena je bila deskriptivna metoda dela s sistematičnim pregledom domače in tuje literature. Članki so bili najdeni s pomočjo elektronskih podatkovnih baz in vzajemne bibliografsko-kataloške baze podatkov. Za iskanje odgovorov na raziskovalna vprašanja smo glede na vključitvene in izključitvene kriterije uporabili 16 izvirnih znanstvenih člankov iz obdobja zadnjih 10 let. Podatki so bili po izboru obdelani s kvalitativno vsebinsko analizo. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da je najbolj varno napihovanje mešička z manometrom ter kontinuirano merjenje in sprotno prilagajanje tlaka v mešičku s pomočjo sodobnih pripomočkov. Najboljšo funkcijo tesnjenja je nudil poliuretanski koničasti mešiček, kar potrjujejo vsi članki o materialu in obliki. Diskusija in zaključek: Ventilatorska pljučnica je resen zaplet mehanske ventilacije. Vzdrževanje primernega tlaka v mešičku je učinkovit preventivni ukrep, vendar je uspeh možen samo ob sočasnem izvajanju ostalih potrebnih ukrepov. Predstavljena raziskava je omejena z majhnim številom člankov, zato bodo pred uvajanjem sprememb v prakso potrebne nove raziskave.