Primerjava samospoštovanja in kakovosti življenja stanovalcev v domu za starejše in lastnem domu - Pluzarić, Jadranka; Ilakovac, Vesna; Železnik, Danica (Obzornik zdravstvene nege, 2016)
Uvod: Veliko raziskav samospoštovanja in kakovosti življenja je namenjenih in usmerjenih v mlajšo populacijo. Namen predstavljene presečne raziskave je bilo raziskati, ali obstaja razlika v samospoštovanju in kakovosti življenja starejših, ki živijo doma, in tistimi, ki živijo v domu za starejše občane. Metode: Raziskava je bila izvedena s pomočjo vprašalnika, ki je vključeval socialnodemografske podatke, podatke o aktivnosti vprašanih, oceno samospoštovanja, ki je temeljila na Rosenbergovi lestvici samospoštovanja (RLS), oceno kakovosti življenja, ki je temeljila na lestvici zadovoljstva z življenjem (LZŽ), in oceno funkcionalne sposobnosti. Namenski vzorec je vključeval 204 anketirance. Raziskava je potekala od novembra 2012 do marca 2013. Rezultati: Anketiranci v obeh skupinah so izrazili enako zadovoljstvo z življenjem (p = 0,846). Anketiranci, ki živijo v lastni hiši ali stanovanju, imajo višje samospoštovanje kot tisti, ki prebivajo v domovih za starejše občane (povprečna razlika RSES 3,4; 95 % interval zaupanja od 1,0 do 5,8; t-test za neodvisne vzorce, p = 0,005). Anketiranci, ki imajo višje samospoštovanje, so bolj zadovoljni z življenjem (p = 0,537, p < 0,001). Diskusija in zaključek: V skrb za starejše osebe je potrebno vključiti prepoznavanje njihovega samospoštovanja, da se lahko s pravočasnimi aktivnostmi prepreči zmanjšanje ravni njihove kakovosti življenja, kar zahteva ustrezno usposabljanje zdravstvenih delavcev, družin in družbe.