@article{Nemec_Pajnkihar_Šostar Turk_Klanjšek_Košič_2019, title={Samoobvladovanje kronične bolečine: strategija stimulacije}, volume={53}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/221}, DOI={10.14528/snr.2019.53.1.221}, abstractNote={<p><strong>Uvod</strong>: Strategija stimulacije, namenjena pacientom s kronično bolečino, je aktivnost samoobvladovanja bolečine, pri čemer se posameznik nauči najti ravnotežje med časom za fizične aktivnosti in časom za počitek. Cilj strategije stimulacije je ohraniti kakovost življenja in zmanjšati simptome kronične bolečine. Za strategijo še ni razvite enotne definicije, prav tako še ni aplicirana v prakso.<br><strong>Metode</strong>: Uporabili smo opisno metodo dela, metodo analize in sinteze literature ter smernice PRISMA. Izmed skupno identificiranih 789 zadetkov smo v končno analizo vključili 19 zadetkov. Tako smo izvedli pregled relevantne znanstvene literature ter analizo koncepta stimulacije, ki v slovenskem prostoru še ni bila izvedena in poteka v devetih korakih.<br><strong>Rezultati</strong>: Strategijo obvladovanja kronične bolečine je najbolj smiselno deliti v tri skupine: (1) predhodniki: bolečina in neznanje; (2) atributi: aktivnost, čas, ravnovesje, učenje in samonadzor in (3) posledice koncepta: zdravljenje bolečine in povečana učinkovitost pri aktivnostih.<br><strong>Diskusija in zaključek</strong>: Pred aplikacijo v prakso je treba opraviti testiranje strategije v kliničnem okolju ter ponovno oceniti prednosti in pomanjkljivosti uporabe koncepta. Mnenja o aplikaciji koncepta v prakso so različna: nekateri menijo, da koncept lahko privede do negativnih posledic, drugi, da uspešno prispeva k zdravljenju kronične bolečine. Strategija bi bila uporabna pri pacientih, ki imajo diagnosticirano kronično bolečino (kronične bolečine po poškodbah, degenerativnih spremembah, kronične bolečine v hrbtu, kronični glavobol, fibromialgija, nevropatska bolečina itd.), ki ni posledica onkološkega obolenja.</p>}, number={1}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Nemec, Urška and Pajnkihar, Majda and Šostar Turk, Sonja and Klanjšek, Petra and Košič, Anja}, year={2019}, month={mar.}, pages={70–77} }