@article{Krantić_Babnik_Žvanut_2018, title={Identifikacija priporočil, razvoj in testiranje uporabe piktogramov za izboljšanje komunikacije starejših v socialnovarstvenih zavodih}, volume={52}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/223}, DOI={10.14528/snr.2018.52.4.223}, abstractNote={<p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;"><strong>Uvod</strong>: Piktogrami so slikovno komunikacijsko orodje, ki izboljšuje komunikacijo med izvajalci zdravstvenih in socialnih storitev ter starejšimi. Raziskava je zasledovala tri cilje: (i) identificirati priporočila za izdelavo piktogramov, primernih za starejše v socialnovarstvenih zavodih; (ii) na podlagi identificiranih priporočil razviti piktograme; (iii) ovrednotiti njihovo uporabnost.</p> <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;"><strong>Metode</strong>: Raziskava je temeljila na kombiniranem pristopu in so jo sestavljali trije deli: (i) analiza znanstvene in strokovne literature ter izvedba intervjujev s štirimi medicinskimi sestrami v socialnovarstvenih zavodih za identifikacijo priporočil za izdelavo piktogramov; (ii) izdelava piktogramov; (iii) evalvacija piktogramov s kvazieksperimentom. Za statistično obdelavo podatkov je uporabljena univariatna analiza (izračun frekvenc in relativnih frekvenc).</p> <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;"><strong>Rezultati</strong>: Identificirana priporočila za izdelavo piktogramov se nanašajo na njihovo splošno zasnovo, uporabo barv in oblik ter lokacijo. Intervjuji so natančneje opredelili priporočljivo lokacijo piktogramov ter konkretne potrebe po njihovi sporočilnosti: »nevarnost opeklin«, »higiena rok«, »nevarnost padca«, »nevarnost udarca vrat«, »jedilnica«, »delovna terapija«. Evalvacija izdelanih piktogramov s tridesetimi starejšimi iz socialnovarstvenega zavoda je pokazala ustrezno razumljivost, tri vodje služb za zdravstveno nego in oskrbo pa so potrdile njihovo uporabnost.</p> <p style="margin: 0cm; margin-bottom: .0001pt;"><strong>Diskusija in zaključek</strong>: Identificirana priporočila predstavljajo dobro osnovo za nadaljnjo izdelavo piktogramov za starejše iz socialnovarstvenih zavodov. Pogostejša uporaba piktogramov v socialnovarstvenih zavodih bi izboljšala komunikacijo s starejšimi in nudila ustrezno pomoč pri zagotavljanju njihove varnosti in ustrezne orientacije.</p>}, number={4}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Krantić, Nadis and Babnik, Katarina and Žvanut, Boštjan}, year={2018}, month={dec.}, pages={242–251} }