@article{Bezeljak_Mivšek_Petročnik_2020, title={Izkušnje partnerjev s prisotnostjo pri porodu: kvalitativna deskriptivna raziskava}, volume={54}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2995}, DOI={10.14528/snr.2020.54.1.2995}, abstractNote={<p><strong>Uvod</strong>: Očetje se pogosto vključujejo v porodni proces v vlogi spremljevalcev svojih partnerk ob porodu. Veliko očetov si želi biti prisotnih pri porodu svojega otroka, vendar si pogosto ne predstavljajo svoje vloge v porodni sobi. Namen raziskave je bil raziskati izkušnje partnerjev s prisotnostjo pri porodu.<br><strong>Metode</strong>: Raziskava temelji na kvalitativni metodologiji. Vzorec zajema pet očetov, starih med 25 in 35 let, ki so imeli za seboj vsaj dve porodni izkušnji. Podatki so bili pridobljeni s pomočjo delno strukturiranih intervjujev in analizirani s pomočjo metode analize vsebine.<br><strong>Rezultati</strong>: Za očete je bila prisotnost pri rojstvu njihovega otroka ena izmed najlepših izkušenj v njihovem življenju. Kljub temu da so jo opredelili kot stresno, je bila hkrati zanje pozitivna in polna intenzivnih občutij. Občutili so vznemirjenje, pričakovanje, strah, zaskrbljenost, srečo, veselje, olajšanje ter ponos. Nekateri očetje so bili s strani babice in ostalega zdravstvenega osebja v porodno dogajanje vključeni bolj aktivno, drugi manj.<br><strong>Diskusija in zaključek</strong>: Očetje si želijo biti s strani babice in ostalega zdravstvenega osebja obravnavani spoštljivo in kot enakovreden del para, ki se mu rojeva otrok. Priložnosti nadaljnjega raziskovanja se kažejo v proučevanju povezave med prisotnostjo pri porodu ter družinsko in partnersko dinamiko, pa tudi v izkušnjah babic s prisotnostjo očetov v porodnih sobah.</p>}, number={1}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Bezeljak, Anita and Mivšek, Ana Polona and Petročnik, Petra}, year={2020}, month={mar.}, pages={21–28} }