@article{Avdylaj_Ličen_2022, title={Identifikacija merskih instrumentov za merjenje kulturnih kompetenc pri medicinskih sestrah in študentih zdravstvene nege: sistematični pregled literature}, volume={56}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/3085}, DOI={10.14528/snr.2022.56.1.3085}, abstractNote={<p><strong>Uvod</strong>: Merjenje kulturnih kompetenc je temeljni korak pri  oceni strategij učenja kulturnih kompetenc ter doseganju kulturne kompetentnosti med medicinskimi sestrami in študenti zdravstvene nege. Namen sistematičnega  regleda literature je bil proučiti vsebino in lastnosti  vprašalnikov ter izbrati najprimernejše vprašalnike za ocenjevanje kulturnih kompetenc pri medicinskih sestrah  in študentih zdravstvene nege. <br /><strong>Metode</strong>: Izveden je bil sistematični pregled literature v  podatkovnih bazah CINAHL, ERIC, EBSCO in ScienceDirect. Uporabljeni so bili angleški izrazi: transcultural nursing,  cultural competent care, cultural competency, education nursing, questionaire. V pregled so bili vključeni izvirni  znanstveni članki z ustrezno preiskovano tematiko, dostopni v celotnem besedilu ter objavljeni po letu 2010. 2010.<br /><strong>Rezultati</strong>: Izmed 247 člankov je bilo v končno analizo vključenih 11 člankov. Med analiziranimi vprašalniki smo na podlagi vsebine ter psihometričnih lastnosti, kot sta zanesljivost in konstrukcijska veljavnost, ugotovili, da so štirje vprašalniki najbolj primerni za merjenje kulturnih kompetenc pri medicinskih sestrah, trije vprašalniki za merjenje kulturnih kompetenc pri študentih zdravstvene nege in en vprašalnik pri medicinskih sestrah v izobraževanju.<br /><strong>Diskusija in zaključek:</strong> Določeni vprašalniki, ki smo jih vključili v naš pregled, so na podlagi analize kakovosti merilnih lastnosti vprašalnikov primernejši za merjenje kulturnih kompetenc pri medicinskih sestrah, ostali vprašalniki pa za merjenje kulturnih kompetenc pri študentih zdravstvene nege. Sistematični pregled literature predstavlja dobro izhodišče za druge raziskovalce s področja merjenja kulturnih kompetenc pri izboru ustreznih vprašalnikov za nadaljnje raziskave.</p>}, number={1}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Avdylaj, Liridon and Ličen, Sabina}, year={2022}, month={mar.}, pages={49–69} }