@article{Marn Radoš_Šćepanović_2014, title={Telesna dejavnost in zdravje žensk v pomenopavzi}, volume={48}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/35}, DOI={10.14528/snr.2014.48.4.35}, abstractNote={Uvod: Kot posledica pomanjkanja estrogenov se po menopavzi pojavi večja verjetnost nastanka kardiovaskularnih bolezni, osteoporoze, depresije in urinske inkontinence. Namen članka je pregled literature in predstavitev rezultatov raziskav, ki so proučevale vpliv telesne dejavnosti na kardiovaskularni in vazomotorni sistem, na urogenitalno in vezivno tkivo ter na duševno zdravje pri ženskah v pomenopavzi. Metode: Iskanje strokovne in znanstvene literature je bilo opravljeno s pomočjo bibliografskih baz podatkov COBISS.SI, PubMed, CINAHL, EMBASE in registra študij Cochrane Library. Iskanje je bilo omejeno na besedila, dostopna na spletu, v slovenščini ali angleščini (ali drugih jezikih, če so članki vsebovali izvlečke v angleščini), izdana od januarja 2000 do decembra 2012. Glede na vključitvene in izključitvene kriterije je bilo v pregled zajetih enajst randomiziranih kontroliranih raziskav, ki so bile glede na tematiko razdeljene v pet skupin. Rezultati: Pokazal se je pozitiven vpliv redne telesne dejavnosti na izražanje simptomov, ki so posledica pomanjkanja estrogena v telesu žensk v pomenopavzi. Redna telesna dejavnost ima najboljši vpliv na kardiovaskularni sistem, mentalno zdravje, urinsko inkontinenco in osteoporozo, glede njenega vpliva na izražanje vazomotornih simptomov pa so mnenja deljena. Diskusija in zaključek: Najkoristnejša telesna dejavnost za zdravje žensk v pomenopavzi je aerobna vadba zmerne intenzitete. Potrebne so nadaljnje raziskave o vplivu telesne dejavnosti na izražanje vazomotornih simptomov pri ženskah v pomenopavzi.}, number={4}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Marn Radoš, Maja and Šćepanović, Darija}, year={2014}, month={dec.} }