@article{Kvas_Seljak_2016, title={Ocenjevanje učinkovitosti vodij v zdravstveni negi na osnovi kompetenc}, volume={50}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/90}, DOI={10.14528/snr.2016.50.1.90}, abstractNote={Uvod: Metode merjenja učinkovitosti zaposlenih se pogosto uporabljajo za izboljšanja učinkovitosti zaposlenih v zdravstvenih organizacijah. Namen tega članka je oceniti uspešnost in učinkovitost vodilnih medicinskih sester na vseh ravneh vodenja, ugotoviti slabše ocenjena področja in predlagati izboljšave. Metode: Dve anketi sta bili izvedeni v 15 slovenskih javnih bolnišnicah. V vzorec prve ankete je bilo vključenih 1.311 medicinskih sester, ki so ocenjevale ravni kompetenc svoje neposredno nadrejene vodje. Vzorec iz druge ankete je obsegal 236 vodilnih medicinskih sester. V raziskavi smo z uporabo metode analize ovojnice podatkov (data envelopment analysis) razvili model ocenjevanja učinkovitosti vodij v katerega smo skušali vključiti čim več vložkov in izložkov v procesu vodenja. Rezultati: Med ocenami učinkovitosti vodij v zdravstveni negi obstajajo pomembne razlike. 203 (86 %) vodij v zdravstveni negi je neučinkovitih in ima priložnost, da izboljša svoje vodenje. Neučinkoviti vodje lahko v povprečju najbolj izboljšajo svoja ravnanja in vedenje na področjih generičnih vodstvenih kompetenc (za 51,7 %) in medpoklicnih kompetenc (za 47,7 %). Diskusija in zaključek: Najslabše sta ocenjeni področji generičnih in medpoklicnih kompetenc, kjer so možne tudi največje izboljšave.Vodilne medicinske sestre in vodstva bolnišnic lahko na osnovi rezultatov učinkovitosti vodenja opredelijo, na katerih področjih naj vodje v njihovi organizaciji izboljšajo raven svojih kompetenc.}, number={1}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Kvas, Andreja and Seljak, Janko}, year={2016}, month={mar.} }