Uporaba sodobnih biomedicinskih pripomočkov za vzpostavljanje periferne venske poti v zdravstveni oskrbi pacienta: pregled literature - Fekonja, Zvonka; Pajnkihar, Majda (Obzornik zdravstvene nege, 2017)
Uvod: Biomedicinski pripomočki za vstavljanje intravenske kanile so danes pomemben del opreme, ki naj bi jo medicinske sestre uporabljale pri svojem delu. Namen članka je sistematičen pregled obstoječih raziskav o razpoložljivih biomedicinskih pripomočkih za iskanje perifernih ven, pogostnost in koristnost njihove uporabe v klinični praksi. Metode: Za pregled literature in analizo virov so bile uporabljene zbirke podatkov CINAHL, MEDLINE in ScienceDirect. Iskanje je bilo izvedeno z naslednjimi angleškimi ključnimi besedami in njihovimi sopomenkami, povezanimi z Boolovima operatorjema AND oz. OR: »devices«, »visualization«, »technology«, »cannulation«, »vein«, »nursing care«. V analizo so bile vključene ekperimentalne in neeksperimentalne klinične raziskave, objavljene od leta 2000 do avgusta 2016 v angleškem jeziku. Iz iskalnega nabora 1020 zadetkov je bilo v končno analizo vključenih 17 raziskav. Rezultati: Rezultati so pokazali, da uspešnost prvega poskusa vstavljanja intravenske kanile z biomedicinskimi pripomočki pri več kot polovici raziskav ni značilno višja od konvencionalne metode. Uspešnost prvega poskusa vstavljanja je odvisna predvsem od izkušenosti in spretnosti medicinske sestre. Biomedicinski pripomočki so dragocena pomoč neizkušenim medicinskim sestram, ki venepunkcije ne izvajajo vsakodnevno, začetnicam in študentom zdravstvene nege. Diskusija in zaključek: Na podlagi raziskave ne moremo z gotovostjo trditi, da biomedicinski pripomočki bistveno pripomorejo k lažji vzpostavitvi perifernega venskega kanala. Za potrjevanje prednosti takšnega pristopa bodo potrebna nadaljnja raziskovanja, vendar pa so le-ta omejena z majhno dostopnostjo biomedicinskih pripomočkov.