Subjekt in objekt v odnosu med medicinsko sestro in bolnikom - Ščavničar, Ema (Obzornik zdravstvene nege, 2002)
V članku je predstavljeno razmišljanje o odnosu med bolnikom/varovancem in med medicinsko sestro. Avtorica poudarja vlogo subjekta pri obeh partnerjih. Daje velik pomen zdravstveni negi, ki temelji na konceptualnem okviru, v katerem je bolnik center in medicinska sestra pri njem vspodbuja aktivno vlogo glede na njegove sposobnosti. V zaključku omenja supervizijo kot pomoč medicinski sestri in poudarja potrebo po stalni refleksiji dela in odnosa.