Dolgoročne strategije razvoja zdravstvene nege na področju duševnega zdravja - Sedlar, Tatjana (Obzornik zdravstvene nege, 2002)
Članek obravnava psihiatrično zdravstveno nego v okviru vizije skrbi za duševno zdravje. Med definicijami duševnega zdravja, duševne stiske oziroma krize, duševne motnje in bolezni je nakazano prepletanje in razlike med posameznimi pojmi. Predstavljeni so trije pomembni dokumenti za področje duševnega zdravja, in sicer 6. cilj Zdravja za vse za 21. stoletje, Svetovno zdravstveno poročilo iz leta 2001 ter Nacionalni program zdravstvenega varstva RS – zdravje za vse do leta 2004. V skladu s trendom deinstitucionalizacije v Evropski uniji je osvetljen koncept duševnega zdravja v skupnosti. Psihiatričnazdravstvena nega se v novem stoletju srečuje z novimi izzivi, med katerimi je največji zagotovo širitev področja dela iz institucij v skupnost.