Gensko spremenjeni organizmi v prehrani - Pandel Mikuš, Ruža; Jevšnik, Mojca (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
Članek obravnava gensko spremenjene organizme v hrani, ki imajo v prehrani človeka relativno kratko zgodovino. Genski inženiring je gotovo najmočnejše orodje, ki ga je razvil človek za preoblikovanje narave. Zagovorniki gensko spremenjenih živil verjamejo, da bo prinesla pestrejšo, cenejšo in bolj kakovostno hrano, verjamejo v napredek v medicini in farmaciji ter čistejše okoljske tehnologije. Največji optimisti vidijo v njej formulo za odpravo lakote po svetu.Na drugi strani pa nasprotniki in skeptiki trdijo, da ni nobenega dokaza, da so gensko spremenjena živila dolgoročno povsem varna za uživanje. Več časa in sredstev bi morali nameniti znanstvenoraziskovalnemu delu. Na ta način bi lažje odgovorili na dvoje: ali je uživanje gensko spremenjenih živil dolgoročno varno za človeka in kako bo gensko spreminjanje rastlin vplivalo na okolje. Povsod po svetu se vrstijo protesti potrošniških in okoljevarstvenih organizacij. Tudi v Sloveniji postaja tema o gensko spremenjeni hrani predmet strokovnih in političnih razprav. Potrošnik ima nesporno pravico (tudi po zakonu) do izbire in obveščenosti.