Pojavnost urinske inkontinence pri telesno dejavnih ženskah in športnicah – pregled literature - Krničar, Irena; Šćepanović, Darija; Lukanović, Adolf (Obzornik zdravstvene nege, 2004)
Namen naloge je na podlagi pregleda literature predstaviti rezultate študij, katerih namen je bil ugotoviti: pojavnost urinske inkontinence pri telesno dejavnih ženskah in športnicah; pri katerih športih oziroma telesnih dejavnostih je urinska inkontinenca pogostejša in pri katerih vsakodnevnih aktivnostih telesno dejavne ženske najpogosteje navajajo nehoteno uhajanje seča. Iskanje literature je bilo opravljeno ročno in iz elektronskih baz podatkov. Iskanje je bilo omejeno na angleški in slovenski jezik ter na članke od januarja 1985 do junija 2002. Glede na vključitvene in izključitvene kriterije, je bilo osem študij vključenih v pregled literature. Rezultati so pokazali, da je pojavnost urinske inkontinence od 28 % do 80 % in, da ženske, ki se ukvarjajo z visoko odbojnimi aktivnostmi, pogosteje navajajo simptome urinske inkontinence. Tek, visoko odbojna aerobika, gimnastika in košarka so športi, pri katerih so ženske najpogosteje navajale urinsko inkontinenco. Najpogostejše dnevne aktivnosti, ki so povzročale nehoteno uhajanje seča so bile: kašljanje, kihanje, smejanje in dvigovanje težkih stvari. Študije so pokazale, da vsaj polovica telesno dejavnih žensk ali športnic navajala simptome urinske inkontinence.