Negovalne diagnoze pri starostniku, ki ima sladkorno bolezen - Ščavničar, Ema (Obzornik zdravstvene nege, 2005)
Prvi del članka predstavlja teoretične osnove o zbiranju podatkov in ocenjevanju stanja pri bolniku ter pot do negovalne diagnoze, ki je ključnega pomena za postavitev ciljev in načrtovanje zdravstvene nege. Definirana je negovalna diagnoza in njeni posamezni elementi. V drugem delu članka so predstavljene tipične negovalne diagnoze pri starostniku, ki ima sladkorno bolezen po sistemu M. Gordon in The North American Nursing Diagnosis Association (NANDA), v povezavi s posebnostmi zdravstvene nege pri njem.