Funkcionalna hranila v zdravi prehrani - Pandel Mikuš, Ruža; Poljšak, Borut (Obzornik zdravstvene nege, 2005)
Članek predstavi najpomembnejše elemente v prehrani, ki krepijo imunski sistem. Zdrava, uravnotežena prehrana, ki vsebuje dovolj antioksidantov, omogoča telesu dovolj dober odpor proti številnim prostim radikalom. Najmočnejši antioksidanti so vitamini C, E, A in drugi karotenoidi, Q10, flavonoidi in drugi. S poznavanjem vpliva prostih radikalov na razvoj različnih bolezni, se odpirajo široke možnosti uporabe naravnih antioksidantov tudi pri preprečevanju bolezni in pri njihovem zdravljenju. Pomembna je raba dobrih, esencialnih nenasičenih maščob ?3 in ?6. Pri tem moramo poskrbeti za ugodno razmerje pri vnosu omenjenih maščob.Za krepitev imunskega sistema je pomembna tudi raba zadostnih količin vlaknin v prehrani in fermentiranih mlečnih izdelkov – probiotikov. Obe vrsti živil in izdelkov štejemo med tako imenovana funkcionalna živila.