Otrokova čustvena doživljanja materine bolezni rak dojke (ii. del) - Šmit, Majda (Obzornik zdravstvene nege, 2005)
Članek opisuje, kako so otroci doživljali materino bolezen rak dojke. Namen raziskave je bil ugotoviti, kako vplivajo pogovori o materini bolezni med materami in otroki na čustvena doživljanja otrok. Avtorica je analizirala študije primera petih mater z rakom dojke in njihovih osmih otrok. Podatki so bili zbrani z intervjuji meseca marca 2002. Zbrani zapisi vseh pogovorov so bili obdelani s kvalitativno analizo besedil. Rezultati so pokazali največji razpon negativnih čustvenih stanj v obdobjih diagnoze in zdravljenja, kar kaže na stisko otrok, ko so izvedeli, da je njihova mati zbolela za rakom dojke in kako bo zdravljena. Pozitivna čustvena stanja so se pojavila, ko so se matere z otroki pogovorile in jim prilagojeno njihovemu razumevanju razložile, kar so vedele o bolezni in zdravljenju. V zaključku je poudarjen pomen poznavanja neverbalne komunikacije in odkritih pogovorov v družini in njihov vpliv na kakovost življenja tako obolelih mater kot njihovih otrok.