Vpliv mednarodnih programov mobilnosti na osebno in profesionalno rast študentov zdravstvene nege: opisna raziskava - Karnjuš, Igor; Prosen, Mirko; Krivičić, Boško; Ličen, Sabina (Obzornik zdravstvene nege, 2020)
Uvod: Mednarodni programi študijske mobilnosti so postali dragocen način izobraževanja študentov, saj omogočajo pridobivanje temeljnih znanj, spretnosti in stališč ter s tem lažjo pripravo posameznika na delo v globaliziranem svetu. Cilj raziskave je bil ugotoviti vpliv programov mednarodne izmenjave na osebno in profesionalno rast študentov zdravstvene nege. Metode: Uporabljena je bila sekundarna analiza kvantitativnih podatkov. Primarni podatki so bili zbrani leta 2016 v okviru raziskave Mednarodna izmenjava študentov zdravstvene nege – primerjava med slovenskimi in tujimi študenti. V vzorec sekundarne analize je bilo vključenih 73 študentov zdravstvene nege iz Slovenije in drugih evropskih držav. Vprašalnik je vključeval 20 trditev, ki so jih udeleženci ocenjevali na 5-stopenjski Likertovi lestvici (1 – se popolnoma ne strinjam; 5 – se popolnoma strinjam). Podatki so bili analizirani z deskriptivno statistiko in Mann–Whitneyevim U-testom. Rezultati: Na osebni ravni so študenti poudarili, da lahko mobilnost izboljša njihovo samozavest (Z = – 2,088, p = 0,037) in sprejemanje drugih kultur (Z = –3,116, p = 0,002). Na profesionalni ravni so izpostavili potrebo po nadgradnji poklicnih kompetenc študentov (Z = –3,116, p = 0,002), zlasti na področju medkulturno kompetentne zdravstvene nege (Z = –2,391, p = 0,017). Diskusija in zaključek: Prednosti, o katerih poročajo študenti zdravstvene nege, kažejo, da je smiselno še naprej podpirati in spodbujati mednarodne programe študijske mobilnosti.