TY - JOUR AU - Bahun, Mateja AU - Skela-Savič, Brigita PY - 2018/06/21 Y2 - 2024/03/29 TI - Dojemanje dostojanstva pacientov z vidika zdravstvenih delavcev: eksplorativna raziskava JF - Obzornik zdravstvene nege JA - Obzor Zdrav Neg VL - 52 IS - 2 SE - Izvirni znanstveni članek DO - 10.14528/snr.2018.52.2.204 UR - https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/204 SP - 90-99 AB - <p><strong>Uvod</strong>: Človeško dostojanstvo je neodtujljiva pravica vsakega posameznika, njegovo ohranjanje pa temeljna&nbsp;naloga zdravstvenih delavcev. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kolikšni meri se med hospitalizacijo pacientom zagotavlja dostojanstvo ter kako to dojemajo zaposleni v zdravstvu.<br><strong>Metode</strong>: Raziskava temelji na eksplorativni kvantitativni raziskovalni metodi. Podatki so bili pridobljeni s&nbsp;strukturiranim vprašalnikom. V raziskavi je sodelovalo 267 priložnostno izbranih zdravstvenih delavcev&nbsp;iz petih slovenskih splošnih bolnišnic. Pridobljeni podatki so bili obdelani z bivariatno in multivariatno&nbsp;analizo.<br><strong>Rezultati</strong>: Splošno mnenje anketirancev o sodelavcih in njihovem zagotavljanju zasebnosti je dobro (x = 3,79,&nbsp;s = 0,70). Dojemanje dostojanstva se lahko pojasni v 52,18 % z osebno odgovornostjo zaposlenih (23,82 %),&nbsp;informiranostjo pacientov (16,62 %) in pacientovim sodelovanjem pri odločitvah (11,74 %). Poklicne skupine&nbsp;imajo različno stališče do informiranosti pacientov (F = 5,44, p = 0,001). Med vključenimi bolnišnicami so&nbsp;razlike v izvajanju aktivnosti: zapiranje vrat bolniške sobe (F = 9,07, p &lt; 0,001), uporaba paravana ali zavese&nbsp;(F = 25,65, p &lt; 0,001), nameščanje opozorila na vrata bolniške sobe (F = 28,16, p &lt; 0,001) ter obveščanje&nbsp;pacientov o tem, kaj se bo dogajalo med intervencijami (F = 5,91, p = 0,001), aktivnosti pogosteje izvajajo&nbsp;zaposleni v zdravstveni negi s srednješolsko izobrazbo.<br><strong>Diskusija in zaključek</strong>: Med hospitalizacijo se dostojanstvo pacientom ne zagotavlja popolnoma, zato bodo&nbsp;rezultati lahko uporabni za načrtovanje izboljšanja strokovnega znanja, razumevanja področja dostojanstva&nbsp;ter infrastrukturnih in materialnih pogojev.</p> ER -