TY - JOUR AU - Munda, Denis AU - Hlastan Ribič, Cirila AU - Čuček Trifkovič, Klavdija PY - 2016/09/27 Y2 - 2024/03/29 TI - Uživanje alkohola med študenti zdravstvene nege JF - Obzornik zdravstvene nege JA - Obzor Zdrav Neg VL - 50 IS - 3 SE - Strokovni članek DO - 10.14528/snr.2016.50.3.83 UR - https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/83 SP - AB - Uvod: Pitje alkoholnih pijač je med mladostniki v Sloveniji in tudi drugod po svetu zelo velik problem. Največ mladih pije alkoholne pijače predvsem v obdobju adolescence. Namen raziskave je bil predstaviti uživanje alkohola med študenti zdravstvene nege, ki je tudi sicer vse pogostejši problem v sodobnem načinu življenja. Metode: Anketiranje je potekalo v prvi polovici leta 2015 med študenti rednega študija zdravstvene nege 1. stopnje. V raziskavi je sodelovalo 217 študentov. Uporabljeno je bilo priložnostno vzorčenje. Uporabili smo osnovno deskriptivno statistiko in kvantitativno raziskovalno metodologijo s pomočjo strukturiranega vprašalnika. Rezultati: Med anketiranimi se je v izbiri najpogostejših alkoholnih pijač pokazala statistično pomembna razlika (p = 0,000) glede na spol, saj moški posegajo bolj po pivu, ženske bolj po žganih pijačah. Prav tako je razlika po spolu prisotna v opitosti, saj so bili moški v zadnjih 30 dneh pred anketiranjem statistično značilno bolj pogosto opiti kot ženske (p = 0,000). Diskusija in zaključek: Iz rezultatov raziskave je razvidno, da več kot polovica anketiranih študentov zdravstvene nege tvegano pije alkoholne pijače. Raziskava nakazuje, da bolj tvegano pijejo študenti moškega spola. Pridobljeni podatki nakazujejo potrebo po obsežnejši raziskavi o uživanju alkohola med slovenskimi študenti. ER -