Avtorji

• Petra Kersnič

Ključne besede:

operacijske sobe, vbodne poškodbe

Članek prikazuje pogostost poškodb z ostrimi predmeti med zdravstvenimi delavci v operacijskem bloku Kliničnega centra Ljubljana. Prvi del članka prikazuje vzroke in možnosti za nastanek incidentov. Zdravstveni delavci smo na svojem delovnem mestu izpostavljeni možnostim okužbe ob stiku s kužnim pacientom, njegovimi telesnimi tekočinami, izločki in iztrebki. Tveganje je odvisno od intenzivnosti in pogostosti stikov, kar je odvisno tudi od narave dela ter možnosti za zaščito, dovzetnosti zdravstvenega delavca za okužbo in podobno. V drugem delu članka je opisana in razložena raziskava o incidentih v zadnjih dveh mesecih leta 2001. Raziskava je bila izvedena med 120 operacijskimi medicinskimi sestrami, medicinskimi sestrami pri anesteziji in bolničarji, zaposlenimi v operacijskem bloku Kliničnega centra Ljubljana. Rezultati raziskave kažejo na ozaveščenost zdravstvenih delavcev glede možnosti poškodb z ostrimi predmeti in na dejstvo, da se incidenti stalno dogajajo in nepravilno oskrbujejo.

Metrike

Nalaganej metrik....

2003-03-01

Stare, M., & Kersnič, P. (2003). Pogostost poškodb z ostrim predmetom v operacijskem bloku kliničnega centra ljubljana. Obzornik Zdravstvene Nege, 37(1), 53–59. Pridobljeno od https://obzornik.zbornica-zveza.si:8443/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2436