Funkcionalna hranila v zdravi prehrani
Povzetek
Članek predstavi najpomembnejše elemente v prehrani, ki krepijo imunski sistem. Zdrava, uravnotežena prehrana, ki vsebuje dovolj antioksidantov, omogoča telesu dovolj dober odpor proti številnim prostim radikalom. Najmočnejši antioksidanti so vitamini C, E, A in drugi karotenoidi, Q10, flavonoidi in drugi. S poznavanjem vpliva prostih radikalov na razvoj različnih bolezni, se odpirajo široke možnosti uporabe naravnih antioksidantov tudi pri preprečevanju bolezni in pri njihovem zdravljenju. Pomembna je raba dobrih, esencialnih nenasičenih maščob ?3 in ?6. Pri tem moramo poskrbeti za ugodno razmerje pri vnosu omenjenih maščob. Za krepitev imunskega sistema je pomembna tudi raba zadostnih količin vlaknin v prehrani in fermentiranih mlečnih izdelkov – probiotikov. Obe vrsti živil in izdelkov štejemo med tako imenovana funkcionalna živila.Prenosi
Metrike
Prenosi
Objavljeno
Kako citirati
Številka
Rubrike
Licenca
Na Obzornik zdravstvene nege, Ob železnici 30A, 1000 Ljubljana, prenašam naslednje materialne avtorske pravice: pravico reproduciranja v neomejeni količini, in sicer v vseh poznanih oblikah reproduciranja, kar obsega tudi pravico shranitve in reproduciranja v kakršnikoli elektronski obliki (23. čl. Zakona o avtorski in sorodnih pravicah – v nadaljevanju ZASP); pravico distribuiranja (24. čl. ZASP); pravico dajanja na voljo javnosti vključno z dajanjem na voljo javnosti prek svetovnega spleta oz. računalniške mreže (32.a čl. ZASP); pravico predelave, zlasti za namen prevoda (33. čl. ZASP). Prenos pravic velja za članek v celoti (vključno s slikami, razpredelnicami in morebitnimi prilogami). Prenos je izključen ter prostorsko in časovno neomejen.