@article{Štih_Ferjan_2014, title={Komunikacija na delovnem mestu in njen vpliv na zdravje zaposlenih v javnem zdravstvenem zavodu}, volume={48}, url={https://obzornik.zbornica-zveza.si:8443/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/9}, DOI={10.14528/snr.2014.48.1.9}, abstractNote={<p><strong>Uvod:</strong> Delovno okolje in medsebojni odnosi na delovnem mestu vplivajo na zdravje zaposlenih. V raziskavi smo želeli ugotoviti, kako percepcija komunikacijske in organizacijske klime ter zadovoljstvo s komuniciranjem in informiranjem pri delu vplivajo na zdravstveno stanje zaposlenih v javnem zdravstvenem zavodu. <em></em></p><p><strong>Metode:</strong> Uporabljena je bila neeksperimentalna vzročna metoda raziskovanja. Inštrument raziskave je bil strukturiran vprašalnik. Cronbachov koeficient alfa za neodvisno spremenljivko kakovost komuniciranja v organizaciji je znašal 0,830, za odvisno spremenljivko zdravstveno stanje zaposlenih pa 0,607. V raziskavo je bila vključena celotna populacija zaposlenih v javnem zdravstvenem zavodu na ravni klinike. Anketiranje je potekalo v času od 11. aprila do 7. maja 2012. Priložnostno je bilo razdeljenih 455 vprašalnikov, realizacija vzorca je bila 32,1 % (<em>n = </em>142). Za testiranje hipoteze je bila uporabljena linearna regresijska analiza, metoda Enter.</p><p><strong>Rezultati:</strong> Regresijski model je bil sprejemljiv, statistično značilen in primeren za interpretacijo (<em>F = </em>29,463<em>, p </em>= 0,000), delež pojasnjene variance je znašal 17,1 %. Rezultati kažejo neposreden in statistično pomemben vpliv kakovosti komuniciranja v organizaciji na zdravstveno stanje zaposlenih (<em>β = </em>-0,421<em>, p = </em>0,000).</p><p><strong>Diskusija in zaključek:</strong> Dokazali smo, da komunikacija na delovnem mestu pomembno in statistično značilno vpliva na zdravje zaposlenih v zdravstvenem zavodu. Ta podatek prispeva k razvoju nadaljnjih raziskav na področju komunikacije zaposlenih na delovnem mestu v zdravstvu ter na področju vpliva komunikacije na zdravje zaposlenih.</p>}, number={1}, journal={Obzornik zdravstvene nege}, author={Štih, Anita and Ferjan, Marko}, year={2014}, month={apr.} }