TY - JOUR AU - Čuček Trifkovič, Klavdija AU - Kores Plesničar, Blanka AU - Kobolt, Alenka AU - Denny, Margaret AU - Denieffe, Suzanne AU - Cilar, Leona PY - 2020/09/21 Y2 - 2024/03/28 TI - Kakovost življenja odraslih, odvisnih od alkohola: raziskava mešanih metod JF - Obzornik zdravstvene nege JA - Obzor Zdrav Neg VL - 54 IS - 3 SE - Izvirni znanstveni članek DO - 10.14528/snr.2020.54.3.2985 UR - https://obzornik.zbornica-zveza.si:8443/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2985 SP - 204-213 AB - <p><strong>Uvod</strong>: Odvisnost od alkohola je najbolj razširjena motnja odvisnosti, ki se razvija postopoma kot posledica&nbsp;medsebojno povezanih individualnih in družbenih dejavnikov. Vpliva na kakovost življenja prizadetih&nbsp;posameznikov. Namen raziskave je bil preučiti kakovost življenja oseb, odvisnih od alkohola, na različnih&nbsp;stopnjah zdravljenja v primerjavi s posamezniki brez odvisnosti od alkohola.<br><strong>Metode</strong>: Izvedena je bila študija mešanih metod. Najprej je bila opravljena presečna raziskava (n = 502) s&nbsp;pomočjo validiranega vprašalnika o zadovoljstvu z življenjem (Q-LES-Q). Osnovane so bile tudi fokusne&nbsp;skupine za subjektivno oceno kakovosti življenja. Podatki so bili analizirani z opisno in inferenčno statistiko&nbsp;(Mann Whitney U Test) s pomočjo programa SPSS, verzija 20.<br><strong>Rezultati</strong>: Udeleženci, ki niso odvisni od alkohola, so bistveno bolj zadovoljni z vsako izmed komponent&nbsp;kakovosti življenja kot tisti, ki so odvisni od alkohola. Razlike so se pokazale v počutju in v prostočasnih&nbsp;dejavnostih, pa tudi na področju fizičnega zdravja, zadovoljstva pri delu in družbenih odnosov.<br><strong>Diskusija in zaključek</strong>: Udeleženci, odvisni od alkohola, poročajo o slabšem zadovoljstvu z življenjem kot&nbsp;udeleženci, ki niso odvisno od alkohola. Soočajo se namreč s številnimi težavami, povezanimi z odvisnostjo.&nbsp;Obstaja potreba po nadaljnjem raziskovanju odvisnosti od alkohola v povezavi s kakovostjo življenja.</p> ER -