TY - JOUR AU - Šajn Lekše, Saša AU - Drnovšek, Rok AU - Žibert, Alenka AU - Milavec Kapun, Marija PY - 2021/09/23 Y2 - 2024/03/29 TI - Slaba vest in izgorelost medicinskih sester v enotah intenzivne nege in terapije JF - Obzornik zdravstvene nege JA - Obzor Zdrav Neg VL - 55 IS - 3 SE - Izvirni znanstveni članek DO - 10.14528/snr.2021.55.3.3007 UR - https://obzornik.zbornica-zveza.si:8443/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/3007 SP - 169-179 AB - <p><strong>Uvod</strong>: Vest je večdimenzionalni koncept, zaradi katerega se medicinska sestra more zavedati manj kakovostne oskrbe bolnika in lastnih omejitev. Delovanje v nasprotju z lastno vestjo lahko vodi v izgorelost. Namen raziskave je bil prikazati povezanost bremena vesti in izgorelosti med zaposlenimi v intenzivni zdravstveni negi.<br /><strong>Metode</strong>: Izvedena je bila presečna raziskava na priložnostnem vzorcu 46 medicinskih sester. Uporabljen je bil vprašalnik Stress of Conscience (slovensko »Slaba vest«). Vprašalnik je pokazal visoko notranjo skladnost (Cronbach α = 0,875). Podatki so bili zbrani v decembru 2017 in obdelani s programsko opremo IBM SPSS Statistics 23. Analizirani so bili z opisno in bivariatno statistiko. Uporabljeni so bili Fisherjev natančni test, T-test dveh neodvisnih vzorcev oziroma Mann-Whitneyev U-test ter enosmerna ANOVA.<br /><strong>Rezultati</strong>: Starost in spol statistično značilno vplivata na breme vesti (p = 0,048 za starost oziroma p = 0,005 za spol). Statistično značilnih vplivov spola, starosti, trajanja zaposlitve ali izobrazbe na prisotnost števila simptomov izgorelosti raziskava ni pokazala. Z izgorelostjo je najbolj povezan (r = 0,503, p &lt; 0,001) vpliv delovnega okolja na zasebno življenje.<br /><strong>Diskusija in zaključek</strong>: Slaba vest je prisotna med medicinskimi sestrami v enotah intenzivne nege in terapije. Medicinskim sestram povzročajo slabo vest številni dejavniki. Raziskava je pokazala, da večje breme vesti povečuje število simptomov izgorelosti. Nadaljnje raziskovalno delo je smiselno usmeriti v zmanjševanje bremena vesti in izgorelosti.</p> ER -