Avtorji

• Katja Filipčič

Ključne besede:

zaupnost, poklicna malomarnost, etika zdravstvene nege, odgovornost pravna

Odgovornost medicinske sestre za poslabšanje zdravja lahko razdelimo na več nivojev: moralna, poklicno-deontološka, odškodninska, disciplinska in kazenska. V prispevku so prikazani osnovni elementi vsake od njih in razmerje med njimi. Poseben poudarek je dan pogojem za obstoj kazenske odgovornosti, ki jo ugotavlja sodišče v kazenskem postopku in je v javnosti vedno zelo odmevna. Dolžnostno ravnanje medicinske sestre pa ne zajema samo področja zdravstvene nege v ožjem smislu, ampak tudi dolžnost varovanja poklicne skrivnosti. K tej dolžnosti jo zavezujejo etična pravila in pravni predpisi. Njihova analiza pa pokaže, da v določenih situacijah prepuščajo medicinski sestri oziroma zdravstveni stroki odločitev, kaj je pravo in kaj je prav.

Metrike

Nalaganej metrik....

2002-03-01

Filipčič, K. (2002). Pravna odgovornost medicinske sestre za poslabšanje zdravja in izdajo poklicne skrivnosti. Obzornik Zdravstvene Nege, 36(1), 15–21. Pridobljeno od https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2380