Sars* – nova nevarnost za zdravstvene delavce

• Janja Slemenjak
  • Leopold Rezar
  • Andrej Trampuž
Ključne besede: pljučnica virusna, koronavirus, zdravstveni delavci, poklicno izpostavljanje

Hudi akutni respiratorni sindrom (SARS) je nova, huda in lahko prenosljiva infekcijska bolezen. Prvič so jo prepoznali februarja 2003, v nekaj mesecih se je s Kitajske razširila v 29 držav. SARS povzroča nov virus (koronavirus SARS-CoV), proti kateremu človek ni imun, zato lahko okuži vsakega izmed nas. S človeka na človeka se prenaša pretežno kapljično, redkeje po zraku (aerogeno) ali preko kontaminiranih površin, morda tudi z blatom in urinom. Bolezen se prične od 2 do 10 dni po okužbi z vročino, mišičnimi bolečinami in glavobolom. Začetnim simptomom sledijo kašelj, dihalna stiska in driska. Več kot 20 % bolnikov potrebuje zdravljenje na intenzivnem oddelku z intubacijo in mehanskim predihavanjem. Med dosedanjimi obolelimi je bilo več kot polovico zdravstvenih delavcev, v večini primerov je prišlo do prenosa okužbe v bolnišnici. Širjenje okužbe lahko preprečimo z zgodnjim odkrivanjem novih primerov, izolacijo, ustrezno zaščito zdravstvenih delavcev ter nadzorom oseb, ki so bile v stiku z bolnikom s SARS. V članku so predstavljeni bolezenski znaki, povzročitelj, načini prenosa in higienski ukrepi za preprečevanje širjenja SARS.

2003-12-01
Slemenjak, J., Rezar, L. in Trampuž, A. (2003) Sars* – nova nevarnost za zdravstvene delavce, Obzornik zdravstvene nege, 37(4), str. 281-286. Dostopno na: https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2470 (Pridobljeno: 21oktober2020).

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)