Avtorji

• Magda Žohar

Ključne besede:

histerektomija, spolno vedenje, zdravstvena vzgoja

Članek predstavlja rezultate raziskave o svetovanju medicinskih sester v zvezi s spolnostjo pacientkam, ki jim je bila operativno izrezana maternica v Splošni bolnišnici Celje. Osnovni cilji raziskave so bili ugotoviti, koliko poznajo medicinske sestre vpliv histerektomije na spolno življenje pacientk, kakšno je dejansko izvajanje svetovanja o spolnosti po histerektomiji pri delu medicinskih sester tega oddelka in kaj po njihovem mnenju vpliva na pogovor o spolnosti po histerektomiji, tako s strani medicinske sestre kot pacientke. V raziskavi je sodelovalo 33 medicinskih sester. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika. Rezultati raziskave so pokazali, da medicinske sestre poznajo vplive histerektomije na spolno življenje pacientk, vendar kljub temu, da sprejemajo svetovanje o spolnosti kot del zdravstvene nege, pri svojem delu le občasno svetujejo pacientkam o spolnosti po histerektomiji.

Metrike

Nalaganej metrik....

2004-09-01

Žohar, M. (2004). Svetovanje medicinskih sester v zvezi s spolnostjo pacientkam, ki jim je bila operativno izrezana maternica v splošni bolnišnici celje. Obzornik Zdravstvene Nege, 38(3), 229–234. Pridobljeno od https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2507