Pomen higiene rok pri zdravstveni negi bolnika na kronični hemodializi

• Barbara Oštir
  • Olga Šušteršič

Bolnišnične okužbe so pri nas in v svetu resen problem. Kljub napredku na področju bolnišnične higiene ostaja higiena rok najpomembnejši člen v verigi prenosa. Razkuževanje rok je najučinkovitejša, najcenejša in najhitrejša rešitev tega problema. Nadomestno zdravljenje s hemodializo predstavlja za bolnika visoko tveganje za razvoj okužbe. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kako negovalno osebje na oddelku za hemodializo izvaja higieno rok in kakšen je učinek. Rezultati so pokazali, da je higiena rok slaba in da se izvajajo napačne aktivnosti. Razlogi za to so različni, od preobremenjenosti do nezaupanja do sprememb in neznanja. Tu se pokaže potreba po sistematičnem pristopu, ki lahko pripomore k učinkovitemu reševanju problema.

2005-03-01
Oštir, B. in Šušteršič, O. (2005) Pomen higiene rok pri zdravstveni negi bolnika na kronični hemodializi, Obzornik zdravstvene nege, 39(1), str. 27-31. Dostopno na: https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2530 (Pridobljeno: 25maj2020).

Najbolj brani prispevki istega avtorja(jev)