Predstavitev mnenj o odnosu med materami, vzgojiteljicami in medicinskimi sestrami pri hranjenju predšolskih otrok (ii. del)

Avtorji

  • Sandra Gaber

Povzetek

V prispevku je predstavljena primerjava mnenj o odnosu med materami, vzgojiteljicami in medicinskimi sestrami pri hranjenju predšolskih otrok. Namen raziskave je bil dobiti oceno o tem, kolikšno pozornost namenjajo hranjenju in odnosu do otroka med hranjenjem ključne osebe, vključene v otrokovo aktivnost hranjenja. Podatki so bili zbrani s tremi vsebinsko različno oblikovanimi vprašalniki v juniju 2004, v vzgojno-varstvenem zavodu Vrtec Murska Sobota, enota Gozdiček in v Splošni bolnišnici Murska Sobota, na otroškem oddelku, na odseku za predšolske otroke. V raziskavo je bilo vključenih deset mater predšolskih otrok, ki so že kdaj bolnišnično zdravljeni, pet vzgojiteljic iz vrtca ter pet medicinskih sester iz bolnišnice. Primerjave mnenj so pokazale, da so matere po prehodu iz dojenja ali hranjenja po steklenički na gosto hrano v večini prosto dopuščale, da so se v aktivnost hranjenja otroka vključevale druge osebe. Večina mater je prepustila vključevanje drugih oseb v aktivnost hranjenja otroka tudi takrat, ko je otrok postal samostojen pri jedi, čeprav je večini čas dopuščal, da bi lahko bile ob otroku. Dobljeni podatki nakazujejo med drugim tudi oceno pomanjkljivejšega dela medicinskih sester v vrtcih glede pogostosti sodelovanja s starši in vzgojitelji.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Metrike

Nalaganej metrik....

Prenosi

Objavljeno

2005-06-01

Kako citirati

Gaber, S. (2005). Predstavitev mnenj o odnosu med materami, vzgojiteljicami in medicinskimi sestrami pri hranjenju predšolskih otrok (ii. del). Obzornik Zdravstvene Nege, 39(2), 145–151. Pridobljeno od https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2544

Številka

Rubrike

Retrospektiva (arhiv)