Vpliv nosečnosti in poroda na medenično dno

• Marija Rebolj Stare
  • Elko Borko
  • Božo Kralj
Ključne besede: nosečnost, porod, medenično dno

Članek opisuje nevrološke zaplete ob porodu in po njem. Večina nevroloških težav nastopi že v porodnišnici, vendar so prepoznane kasneje, ko je ženska že doma, ker je njihova klinična slika izredno pestra. Te težave pogosto napačno razlagajo kot posledico klasičnih porodniških komplikacij. Najpogostejša težava je bolečina v križu. Nastanejo lahko tudi resnejše težave, kot je blatna in/ali urinska inkontinenca ter senzorične in motorične disfunkcije. Nevrološki zapleti lahko nastanejo po vaginalnem porodu ali po carskem rezu. Poznavanje nevroloških poporodnih težav je pomembno tudi zaradi ocenjevanja in pojasnjevanja v morebitnih pravosodnih postopkih.

2002-12-01
Rebolj Stare, M., Borko, E. in Kralj, B. (2002) Vpliv nosečnosti in poroda na medenično dno, Obzornik zdravstvene nege, 36(4), str. 213-217. Dostopno na: https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2418 (Pridobljeno: 31oktober2020).