Prehranjevanje in pitje med porodom

• Mihaela Skoberne
Ključne besede: porod, pitje, hranjenje

Večina obstoječih negovalnih postopkov glede prehrambenih potreb porodnice – najpogosteje načrtovana vzdržnost pri hrani in omejitev tekočine – ima namen preprečiti regurgitacijo želodčne vsebine in vdihavanje le-te (Mendelsonov sindrom, ki je zelo redek). Mnogim ženskam prepoved uživanja hrane ne predstavlja problema, za druge pa je npr. vsiljena lakota v prvi porodni dobi lahko neprijetna izkušnja. Članek nas seznanja z nekaterimi dosedanjimi ugotovitvami, ki lahko prispevajo k boljšemu razumevanju in bolj pogumnemu iskanju alternativ v obstoječi praksi ter nas vodijo pri informiranju žensk, da bi se le-te tehtno odločale glede uživanja hrane in tekočine med porodom.

2003-12-01
Skoberne, M. (2003) Prehranjevanje in pitje med porodom, Obzornik zdravstvene nege, 37(4), str. 273-279. Dostopno na: https://obzornik.zbornica-zveza.si/index.php/ObzorZdravNeg/article/view/2469 (Pridobljeno: 25oktober2020).